19. 01. 2018.

UNEXPECTED JIHAD - Dušanka Seratlić


Pejzaž je bio zelen kao što samo slatka, prljava voda može biti.

Neko joj je objasnio da se to dešava kad se sliva topljeni snijeg iz susjednih država. Sve se spušta u ravnicu. Vrijeme provedeno u tom vozu (koji stiže iz prošlog vijeka), vrijeme je provedeno između sna i ovog drugog, dosadnijeg sna. Danas, sunce je toplo, možda i prvi put te zime. Tog proljeća. Odmrzavaju se, tope i propadaju pod svježim suncem, a miris cvijeća je tu da maskira njihovu trulež. Razgovori hvataju krugove oko sistema grijanja u međugradskom vozu. Davila se u mirisu ljudi, bezbrojnih buđavih mrlja na sjedištima. Zabaci glavu, zaspe otvorenih usta, bali, ekosistem močvarni. U nekim vagonima nisu palili grijanje, u njima je bilo hladno. Vožnja traje dva sata, a ona prelazi iz vagona u vagon, iz toplog transa u gadan ukus u ustima (od duvana). U popodnevnom vozu, onom u pola tri, uvijek je gužva, kao što je i red u gradskom prevozu. Imena stvari opisuju njihovu namjenu. Ono što je ona znala kao voz bilo je noćne mehanike i tihih ljudi, a ova ulična vreva i svakodnevne riječi u popodnevu opisivale su, ipak, novi doživljaj. Prelazili su dvije rijeke, ili jednu rijeku, jednom, pa drugi put. Prostor se skuplja i širi kroz kapke. Ravnicom upravljaš treptajem oka.

Budući da nije znala ništa o toj konkretnoj stvari, mogla je da primijeti odstupanja od šablona brže nego on. Zanosio bi se kroz kucanje dok je ona padala u san, postavljala pitanja koja bi postavljalo dijete, i pretpostavljala najbanalnije od odgovora, često rješavajući problem. Eureka. Činilo joj se važnim da upozna jezik kompjutera, a sada se već i nadala da će nekako upiti to znanje preko kože, odlažući dan kad će i sama morati da sjedne i počne da komunicira sa mašinama, ispunjavajući ravne površine komandama koje se vrte u krug - ali imaju smisla. Htjela je da animira neku priču Agate Kristi kroz javascript, kao igricu sa slatkim iznenađenjima za svakog ko prepozna ubicu. „Da, puna sam ideja, u tome je moj osnovni problem.”

Intimni prijatelji koji su se sastajali na bazenima, intimusi, gurali su jedno drugo što je dublje moguće, uživali samo kad su iskreni, patili zajedno većinu vremena. Imao je ideju da se maskira u ceremonijalnu svinju, da ga u tradiciji pripreme za klanje, da to bude performans na glavnoj ulici početkom svinjokolja (novembra). Ovu zamisao ispričao joj je već dvaput, ali jedva je čekala da je čuje i treći. Zasmijavao ju je golicajući unutrašnjost nosa, konzumirala je riječi samo utoliko što su dolazile iz njegovih usta, smijala se iz stomaka. Jedne noći, kad joj se stomak prelio u dušu i bilo joj je dosta svega, odlučila je da odšeta duž linije od svojih do njegovih vrata. Htjela je da uroni čelo u mrak te sobe, da osjeti slatko olakšanje u nečemu što nije njeno i nije ona. Rekao je da želi da joj bude model, a ona je insistirala na tome da ga fotografiše dignutog kurca. Bili su napaljeni i nervozni. Uronila je u groznicu i gledala ih u proljeće, gole, na travnatoj obali ispod drveta, dok cvjetaju leptiri na Tisi.

Skidao je horor igrice, i pitao je da igra neku od njih pred njim. Volio bi da je vidi uplašenu. Izvinjava se zbog sadističkog prizvuka. Mogla je da prepozna seksualni potencijal te situacije, ali odbija da bude uplašena, pogotovo nakon onog što se desilo prošlog puta, kad je tokom jedne od top deset kompilacija unexpected jihad na jutjubu, saznala da joj se dopada ISIS propagandna muzika.