22. 03. 2015.

Dramska trilogija „Grci“ Ljubomira Đurkovića


     Nezavisna izdavačka kuća „Žuta kornjača“ objavila je svoje treće izdanje, dramsku trilogiju „Grci“ Ljubomira Đurkovića.



     Smatramo da je ova knjiga posebno važna ne samo za izdavačku djelatnost naše kuće, već i za cjelokupnu crnogorsku i regionalnu dramsku književnost, kao i njeno predstavljanje izvan granica Crne Gore, kako zbog reputacije pisca Ljubomira Đurkovića u svijetu dramske književnosti u Crnoj Gori i izvan nje, tako i zbog izuzetno visokog književnog kvaliteta objavljenog materijala.
     Vjerujemo da je doprinos pisca Ljubomira Đurkovića postjugoslovenskoj dramskoj književnosti od posebnog značaja. Kao autor drama Tobelija, Kasandra. Klišeji, Tiresijina laž, Otpad i drugih predstavio je svoj rad u mnogim pozorištima izvan Crne Gore i time postao jedini crnogorski dramski pisac koji je prevođen, objavljivan i igran u pozorištima u Bugarskoj, Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji... Prošle godine predstava po Đurkovićevom tekstu Tobelija u režiji Nicka Uppera nagrađena je na festivalu Vratza u Bugarskoj, a njegova drama Kasandra. Klišeji izvedena je u studentskom teatru u Istanbulu. To Đurkovića čini jednim od svega nekoliko crnogorskih pisaca čija su djela prisutna u prevodima izvan granica naše zemlje. Njegova drama Otpad, kao i najnoviji dramski tekst Medeja na engleski jezik prevela je američka prevoditeljica Paula Gordon. U radionici Paule Gordon u toku je priprema „Grka“ na engleskom jeziku.
     Dramsku trilogiju „Grci“ čine drame: Medeja, Tiresijina laž i Kasandra. Klišeji. O dramama Tiresijina laž i Kasandra. Klišeji teoretičar književnosti Jakov Sabljić (Hrvatska) zapisao je:

     „(…) Đurković funkcionalno prenamjenjuje Sofokleova Kralja Edipa i Antigonu u nastojanju da prikaže pogubnost svevrijedećega materijalizma, povezujući mitsku priču utemeljenu na slučajnim, ali sudbinski predodređujućim proročanstvima s „realističnom“ pričom zasnovanom na sitnim ljudskim interesima kao posve ne-slučajnim motivatorima radnje. Preciznim uvidima u ljudsku psihu, autor uspijeva, generalno gledano, razmotriti problem istinskih/lažnih ljudskih potreba i vrijednosti“. (Jakov Sabljić: Mitološke preobrazbe u drami Tiresijina laž Ljubomira Đurkovića, časopis Lingua Montenegrina, sveska 2, broj 5, 2012)

     Osim kao dramski pisac, pjesnik i prevodilac, Đurković je aktivan i kao dramaturg. Projekti u kojima je učestvovao postali su uspješne predstave na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Grada teatra...

     Iako najprevođeniji crnogorski dramski pisac, u ovom trenutku ni jedno pozorište u Crnoj Gori ne izvodi tekstove Ljubomira Đurkovića. Ipak, Đurkovićevo književno djelo živi među mladim rediteljima širom Evrope, a Ljubomir Đurković ne prestaje biti predmet interesovanja nove generacije reditelja. Kao rezultat toga prošle godine u bugarsko-slovenačkoj koprodukciji režiran je Đurkovićev komad Tobelija, ove godine u Crnoj Gori u nezavisnoj produkciji Đurkovićev dramolet Presvlačenje na scenu je postavila rediteljka Mirjana Medojević, a takođe za ovu godinu najavljena je nova inscenacija drame Tobelija u Sloveniji, koju će na scenu postaviti mlada rediteljka Nika Bezjak. Sve to, uključujući i novo izdanje Žute kornjače, potvrđuje da će Đurkovićeve drame nastaviti da budu čitane i igrane, zajedno sa ostalim važnim tekstovima evropske i svjetske dramske književnosti. Zbog svega toga, Žuta kornjača sa velikim zadovoljstvom među svoje autore uvrstila je i Ljubomira Đurkovića, a na listu objavljenih knjiga, kao svoje treće izdanje, dramsku trilogiju Grci.