12. 09. 2014.

Žuta kornjača u Budvi



U subotu, 6. septembra 2014. godine, ispred Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi, organizovana je promocija nezavisne izdavačke kuće „Žuta kornjača“. Promocija je iskorišćena i za predstavljanje zbirke pjesama Dušana Đurovića i knjige priča Ilije Đurovića. U predstavljanju je učestvovao Filip Ferdinandi, zamjenik direktora “Žute kornjače”, a moderator je bio Novak Govedarica. Organizatori su NVO “Agora” Budva i JU “Muzeji i galerije” Budva.



Filip Ferdinandi je predstavio članove nezavisne izdavačke kuće “Žuta kornjača”. U kratkom periodu postojanja izdavačke kuće štampana su dva izdanja, a u pripremi je još nekoliko, istakao je Ferdinandi. Od novih rukopisa, sljedeće izdanje koje će uskoro da se pojavi, je zbirka drama poznatog dramskog pisca Ljubomira Đurkovića.




Dušan Đurović je govorio o svojoj knjizi “Plagijat”. Ona je bitno drugačija od prethodne knjige i vjerovatno svi oni koji su očekivali nastavak prethodne, biće dijelom razočarani, naglasio je Dušan Đurović. Nova knjiga je neka vrsta moje komunikacije sa piscima kratkih priča, kazao je Đurović. Više u video zapisu.




Urednik “Žute kornjače” Ilija Đurović, govorio je o ulozi urednika, odnosno o obavezi koju je on preuzeo. To je veoma odgovoran zadatak koji zahtijeva da se pročitaju svi pristigli rukopisi i prepozna onaj kvalitetni, kako bi mu se omogućilo da dođe do čitalaca, kazao je Ilija Đurović. Urednik “Žute kornjače” posebno je istakao značaj književne kritike, odnosno neophodnost postojanja kontinuirane književne kritike u Crnoj Gori, koje sad uopšte nema. Više u video zapisu.


Fragmentarni video zapis pogledajte ovdje:






Portal Butua.com