19. 07. 2014.

(Ne)književno veče u Podgorici: Žuta kornjača čita, priča, svira...



Ispod južne tribine stadiona Budućnosti ispod Gorice ekipa nezavisne izdavačke kuće Žuta kornjača predstavila se u netipičnom programu podijeljenom u tri dijela.
U novom prostoru NVO Gavroš, koji je organizator programa, po prvi put održano je ovakvo predstavljanje, a organizatori obećavaju nastavak sezone. U Gavrošu se nisu točila brendirana pića, pravili su se kokteli i nudilo se domaće vino i rakija. Prije početka programa ispod tribine stadiona okupilo se pedesetak ljudi, koji su nakon uvodnog pića prešli u drugi dio Gavroša, duboko ispod tribina, gdje je bila postavljena scena i gledalište.

U atmosferi kamernog teatra, sa stolicom, svjetlom za autora i mrakom za publiku, autori i osnivači Žute kornjače predstavili su se gostima Gavroša. Koncept Žute kornjače bila su solo predstavljanja, pa je pred publiku u punoj sali Gavroša prvo izašao direktor Žute kornjače i autor njenog prvog izdanja, Dušan Đurović. On je govorio o svojoj novoj zbirci poezije „Plagijat“, a nakon kratkog autopoetičkog uvoda prešao je na čitanje poezije i u dobroj atmosferi pročitao dio svoje druge knjige. Nastup Dušana Đurovića u Gavrošu pogledajte ovdje:




Nakon Dušanovog predstavljanja publika se u pauzi osvježavala pićem u ne baš toploj podgoričkoj noći, čekajući drugi dio programa Žute. U drugom dijelu pred mikrofon na sceni sjeo je mladi pisac Ilija Đurović, autor drugog izdanja Žute kornjače, zbirke priča „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima“. Mlađem Đuroviću to je bilo četvrto čitanje u nekoliko dana, nakon učešća na međunarodnom festivalu kratke priče Kikinda Short u Srbiji i Rumuniji, i na njegovo zadovoljstvo publika u Podgorici nije zaostajala za mnogobrojnom publikom u Kikindi, Temišvaru i Beogradu. U Podgorici sala Gavroša bila je ispunjena publikom koja je s pažnjom ispratila Đurovićevo predstavljanje Žute kornjače, planova i svojih zadataka u izdavačkoj kući, kao i čitanje četiri kratke priče iz zbirke „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima“. Predstavljanje i čitanje Ilije Đurovića pogledajte ovdje:




U trećem dijelu večeri u Gavrošu Žuta kornjača je pokazala zbog čega je jedna od najneobičnijih izdavačkih kuća ne samo u Crnoj Gori, nego i šire na prostoru na kojem se štampaju knjige. Nakon kratke pauze tokom koje je gledalište uklonjeno i postavljena bina sa instrumentima, Žuta kornjača se predstavila i kao jedina izdavačka kuća koja ima svoj bend, odnosno jedini bend koji ima svoju izdavačku kuću. Direktor i autor Žute kornjače na gitari i pred mikrofonom (Dušan Đurović), zamjenik direktora Žute kornjače na bas gitari (Filip Ferdinandi) i prvi bubnjar Žute kornjače (Zarija Pavićević) predstavili su svoju autorsku muziku koju stvaraju pod imenom Antonio Sančez i Kurvini sinovi. Snimak dijela njihovog nastupa u Gavrošu možete čuti ovdje:





Ž.K.