11. 05. 2014.

Prvo izdanje Žute kornjače: Dušan Đurović - Plagijat


Druga zbirka poezije „Plagijat“ pjesnika i muzičara Dušana Đurovića objavljena je kao prvo izdanje „Žute kornjače“.

Nakon knjige „Bukovski, čujem da si prebio Hemingveja“ (samizdat, 2009), Đurović se ovog puta predstavlja sa trideset pet pjesama drugačijih i sličnih onima koje su nakon objavljivanja njegove prve knjige privukle pažnju čitalaca.

Osim autora, na knjizi „Plagijat“ radili su Isidora Glišić (urednica), Vukša Vujošević (dizajn korica) i Brigita Antoni (dizajn teksta). Za čitaoce „Žute kornjače“ objavljujemo kratak predgovor urednice „Plagijata“.

Predgovor:

Zbirka koja je pred vama je običan plagijat. Niz trejlera za filmove koji nikada neće biti snimljeni ali ste ih već pogledali, sećanja koja vam se nižu pred očima iako ih nikad niste doživeli.
U pesnikovoj glavi mali televizijski ekran vrti kanale,
slike iskaču i daju nam nagoveštaj jednog sveta
koji u momentu nestaje i biva zamenjen drugim.
Raspad porodice, ljubav, detinjstvo, misterije i ubistva.
Stranice se listaju sve brže, sa onom vrstom revnosti koja je obično rezervisana za detektivske romane. Na kraju, zadihani i iscrpljeni, okrećete poslednju stranu.
Htela bih da napišem nešto kao ‘‘Dušanove pesme nas odvlače u depresivnu nostalgiju za svetom u kojem smo poverovali u mogućnost ljubavi’’ ali imam osećaj da sam to već negde pročitala. Uostalom, nostalgija je samo proizvod dokonih pisaca...


Isidora Glišić